محمدباقر قاليباف در بازديد از نخستين همايش و نمايشگاه بين‌المللي نورپردازي شهري که در محل دائمي نمايشگاه‌هاي بين‌المللي شهرداري تهران برگزار شد با اشاره به اين که سعي داريم شهرداري را از نهادي خدماتي به نهادي اجتماعي تبديل کنيم گفت: در شهرداري به سه حوزه فعاليت اقتصادي و خدماتي، اوقات فراغت و آسايش شهروندان و همچنين تربيت و آموزش توجه داريم و معتقديم شهرداري علاوه بر ماديات بايد به معنويت و سلامت روحي جسمي شهروندان توجه داشته باشد.

قاليباف با بيان اينکه کم نوري موجب آسيب‌هايي در شهر مي‌شود ادامه داد: تهران شهر تاريکي است و در اين زمينه دچار اشکال است، اما شب با همه تاريکي‌هاي خود جذابيت‌هايي دارد و نبايد سعي کنيم تا همه تاريکي‌ها را از بين ببريم و يا به هر سبکي تهران را روشن کنيم و بايد براي اين کار به زيبايي شهر، امنيت و آسايش و شادابي که بايد فراهم شود توجه کنيم.

اين تکاپوي شهردار تهران در حالي اتفاق ميافتد که شوراي شهر نظر ديگري دارد حمزه شکيب آبان ماه سال جاري در جلسه علني شوراي شهر تهران تاکيد کرد: نورپردازي در تمام دنيا تبديل به يک علم و دانش شده است، اما متاسفانه در تهران کاملا سليقه‌اي اجرا مي‌شود و هر شهرداري در هر منطقه‌اي يک نوع نورپردازي را اجرا مي‌کند.

وي افزود: هر منطقه توپوگرافي و موقعيت متفاوتي دارد، اما نورپردازي‌ها ديمي و سليقه‌اي انجام مي‌شود.

شکيب خاطرنشان کرد: روشنايي با فقدان امنيت رابطه دارد و روشنايي در پارک‌ها و محلات جزو وظايف شهرداري تهران است، البته انتقادهايي از مصرف بي رويه برق وجود دارد و لازم است، الگوي مناسبي براي مديريت نور به وجود آيد که بايد در فناوري‌هاي روز که به کاهش مصرف منجر شود، دنبال شود.

همچنين خسرو دانشجو سخنگوي شوراي شهر تهران گفت: نورپردازي در شهر تهران بدون هيچ منطقي صورت مي‌گيرد و متاسفانه با شوري هر چه تمام‌تر در مناطق اقدام مي‌کنند و لازم است در قالب طرحي واحد، نورپردازي در شهر انجام شود.

وي تصريح کرد: بهتر است مناطق شهرداري تهران نورپردازي‌ها متوقف کنند، چرا که در حال حاضر ميليون‌ها و حتي ميلياردها تومان براي اين امر صرف مي‌شود و معلوم نيست که اين نورپردازي‌ها قابليت نگهداري داشته باشد.

بر خلاف آنچه قاليباف مي‌گويد، نورپردازي‌هاي شهر تهران نه از بين برنده نا امني است و نه زيبايي مي‌آفريند.

مرداد ماه سال جاري زماني که خاموشي‌ها به اوج رسيده بود مهدي چمران، رئيس شوراي شهر تهران اين رويه شهرداري انتقاد کرد و گفت:\" هنوز چراغ‌هاي تزئيني در شهر روشن است و در بسياري از نقاط پروژکتورهاي فضاي سبز آسفالت اتوبان‌ها را روشن مي‌کند.\"

کارشناسان مي‌گويند آلودگي نوري عمدتا نتيجه طراحي نامناسب نور است که اجازه مي‌دهد منبع نور مصنوعي جايي را که لازم نيست روشن کند يعني به جاي اين تمرکزش رو به پايين باشد، به سمت بيرون و بالا در آسمان بدرخشد.

بين همه انواع آلودگي که با آن مواجه‌ايم، آلودگي نوري جبران شدني‌تر است، تغييرات ساده در طراحي و نصب منابع نور، بلافاصله منجر به تغيير عظيمي در ميزان نور منتشر شده در اتمسفر و ذخيره کردن انرژي مي‌شود.

زماني گمان بر اين بود که آلودگي نوري تنها به ضرر ستاره شناساني است که مي‌خواهند آسمان شب را به وضوح ببينند در حقيقت نيم قرن پيش يکي از اولين تلاش‌هاي مدني براي مبارزه با آلودگي نوري- در شهر فلاگ استاف آريزونا- براي اين بود که ديد رصدخانه لوول که بالاي شهر قرار دارد را محافظت کنند. از همان زمان فلاگ استاف مقررات سفت و سخت‌تري وضع کرد و در سال 2001 اين شهر به عنوان اولين شهر بين‌المللي با آسمان تاريک شناخته‌ شد.

تلاش براي مهار آلودگي نوري، امروز ديگر تلاشي جهاني شده و شهرها و يا حتي کشورهاي بيشتري خود را مقيد کرده‌اند که از نور افشاني‌هاي ناخواسته‌شان در شب بکاهند و در اين شرايط شهر تهران هر روز گامي به عقب مي‌نهد.

انتهای پیام/

کد خبر 1387102914